Golubačka tvrđava

Golubački grad ili Golubac je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja. 
Tokom svoje duge istorije nosio je brojna imena, ali zajedničko svim nazivima je to što u svom korenu imaju reč golub. Smeštena je na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na desnoj obali Dunava, 4 km nizvodno od današnjeg naselja.
Sagrađena je na mestu gde je širina Dunava oko 7 km i podseća na more.Tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula povezanih zidinama i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i kraljevine Ugarske. Turska posada je napustila Golubački grad 1867. godine, koji je predat srpskom knezu Mihailu Obrenoviću.

Kroz istoriju njom su upravljali Srbi, Mađari, Austrijanci i Turci.U savremeno doba Golubac je popularna turistička atrakcija na Dunavu. Tokom 2012. godine je započet projekat revitalizacije tvrđave u okviru kojeg je izgrađena obilaznica i tunel, a do kraja 2017. se prvobitno očekivala kompletna obnova. Golubačkom tvrđavom upravlja Javno preduzeće „Golubački grad-tvrđava”.
Tvrđava je potpuno obnovljena i svečano otvorena 29. marta 2019. godine.Centar za posetioce sa izloženim predmetima nađenim tokom rekonstrukcije dostupan je svima. Uređene su pešačke staze i šetalište uz Dunav, travnate površine, parking i mala marina.  Pristupne staze su podeljene u četiri zone (zelena, plava, crvena i crna zona), a posetioci u tvrđavu mogu ulaziti samostalno ili u pratnji stručnog vodiča tvrđave. 

Kako stići do Golubačke Tvrđave?

Najbrži i najbolji put do Golupca je magistralni put Beograd – Kladovo koji se još zove Đerdapska magistrala. Ukoliko dolazite iz Beograda, biće potrebno da pređete 130 km, i stižete za sat i po preko Velikog Gradišta. Iz pravca Niša, je najbolje poći putem preko Zaječara, Negotina i Kladova.

Kada ste već ovde, ne propustite priliku da Golubački grad vidite i sa reke na nekom od krstarenja Dunavom, kao i da obiđete veličanstvenu Đerdapsku klisuru, Nacionalni park – Đerdap i arheološko nalazište iz kamenog doba – Lepenski Vir.