Manastir Tumane

Manastir Tumane nalazi se na 11 km udaljenosti od Golupca, u podnožju golubačkih planina, na levoj obali Tumanske reke. Osnovan je kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića, ne zna se tačno vreme izgradnje manastira. Prvi put se pojavljuje u popisu 1572/3. godine. Za ime manastira koristi se nekoliko predanja za Miloša Obilića: “Prilikom odlaska u lov nehotice je ranio isposnika Zosima Sinajita koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je poneo vidaru na lečenje pustinjak mu reče Tu mani tj. Nema leka – pusti da tu umrem. Da okaje greh Miloš podiže zadužbinu- manastir u koji položi Zosimove mošti. Dok je zidao manastir stiže knežev poziv da dođe u boj. Tu mani, pa dođi na Kosovo. Od dvostrukog tu mani manastir dobija ime Tuman.”

Manastir je bio živ i u najteže dane turskoga ropstva, kao mesto na kome je narod dolazio da traži lek svojim bolestima. Stradao je sa svojim narodom u Prvom i Drugom ustanku.
Međutim, voljen i poštovan uvek je vaskrsavao iz ruševina, obnavljan rukama vrednih vernika i hodočasnika.

1936.godine u manastir Tumane dolazi 30 ruskih kaluđera i sa sobom donose znamenitu svetinju – Čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice. Iste godine otkrivaju i mošti Svetog Zosima.
Zbog malobrojnog bratstva manastir je po prvi put u istoriji postao ženski 1966. godine, ali zbog malobrojnih sestara, manastir je 2014. godine ponovo postao muški.
Danas, manastir Tumane predstalja najbrojnije monaško bratstvu u eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve. Manastirski kompleks pored glavne crkve posvećene Arhanđelu Gavrilu čine i konaci, ali i brojne ekonomske zgrade, poput : štale za krave, staje za ovce, te koš za čuvanje kukuruza i prostor za čuvanje hrane za stoku. Oko kilometar daleko od manastira, u dubokoj gustoj šumi nalazi se i vekove broji isposnica Svetog Zosima.
Isposnicu Svetog Zosima čine dve čudesno uklopljene pećine, u kojima je živeo i molio se Sveti Zosim. Jedna od njih je danas preuređena u pećinsku crkvicu. Pored isposnice se nalazi predivan vodopad.
Manastir Tuman nazivaju Đerdapskim Ostrogom jer se u njemu gotovo svakodnevno događaju čudesne stvari, drugačije rečeno “ Svetinja u kojoj vera čini čuda, a vernici pronalaze mir, utehu i spas”.
Kako stići do manastira?
Manastir se nalazi na 11 km od Golupca, 15km od Kučeva, 25 km od Velikog Gradišta, i 120 km od Beograda.