Ramska Tvrđava

Ramska Tvrđava je sagrađena 1483. godine, a njena obnova je sprovođena od 2017. do 2019. godine. Nalazi se na obali Dunava u istoimenom selu Ram, udaljena 25 km od Požarevca, odnosno 15 km od Velikog Gradišta.

Ram predstavlja jedno od najstarijih utvrđenja u Srbiji opremljenih za dejstva odbrambenom artiljerijom, o čemu svedoči više posebno građenih topovskih otvora.Smeštena je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka reci i predstavlja jedno od najznačajnijih artiljerijskih utvrđenja na Dunavu, a pretpostavlja se da je grad podignut nauprot tvrđavi Haram, koja se nalazi nadrugoj strani reke, od koje danas nije ništa ostalo.Tvrđavu Ram su sagradili Turci da bi osnažili odbranu granice između Smedereva i Golupca od ugarskih upada. Stratešku važnost ovo utvrđenje je imalo samoupravom do 1521. godine, kada su se proširile granice turske imperije na sever, a ono je izgubilo svoj značaj kao pogranična tvrđava. Оsnоvа utvrđеnjа је prаvоugаоnа, gоtоvо pоligоnаlnа sа pеt mоćnih kulа. Dunav je kod Rama širok pet kilometara i pogled sa tvrđave je od milion dinara iako košta samo 300 rsd. Tu je Dunav i najmirniji pošto ga presecaju četiri reke – Karaš, Nera, Morava i Mlava. Osim što se možete upoznati sa izuzetno burnom istorijom tvrđave Ram, uživaćete i u prelepoj prirodi i Dunavu koji ovde podseća na more.

Kako stići do Ramske tvrđave?
Udaljena je 110 km od Beograda, 25 km od Požarevca i 15 km od Velikog Gradišta. Do tvrđave se iz Beograda stiže automobilom za sat i po vremena.
Svi koji su se odlučili da posete tvrđavu na kraju dana kažu da je to jedan od najlepših zalazaka sunca na Dunavu. Sa tvrđave se pruža nestvaran pogled na nepregledni Dunav koji vam daje osećaj kao da ste na moru i uživate u pogledu na sunce koje kao da se topi i uliva u reku.