JEZERO I OKOLINA

Gde se nalazi i kako stići do jezera?
Srebrno jezero se nalazi u Istočnoj Srbiji, nedaleko od Velikog Gradišta.Udaljeno je od Beograda oko 110 km, u proseku se stiže sa 1 h i 30 minuta kada nema gužve, dok je od Novog Sada udaljeno oko 190 km, a ukoliko dolazite sa juga Srbije na primer iz Niša, biće Vam potrebno oko 2 h i 30 minuta, jer je udaljenost od jezera 230 km.Ako idete magistralnim putem kroz naseljena mesta, vozite pažljivo.


Kako je nastalo Srebrno jezero?
Pregrađivanjem dunavskog rukavca 1971. godine nastalo je Srebrno jezero.
Prostire se na površini od 4 km2, dostiže dužinu od 14 km, širinu oko 300 m i prosečnu dubinu 8 m. Bogato je raznim vrstama slatkovodnih riba i predstavlja pravi raj za ljubitelje ribolova, ali i za sve one koji žele da pobegnu na kratko iz grada, uživaju u prirodi i svemu što ovo mesto nudi.
Zalazak sunca je nešto što ne smete propustiti dok boravite ovde, jer u kasnim popodnevnim satima, voda dobija biserni odsjaj po površini i tada možete shvatiti zašto se baš ovakav zove Srebrno jezero. Poslednjih godina je postalo omiljena turistička aktrakcija prelepe Istočne Srbije.


Šta vas sve očekuje na jezeru?
Tokom prilaza jezeru, ugledaćete mnogobrojne vile i apartmane sa predivno sređenim vrtovima, kao i hotele i ostale ugostiteljske objekte, dok se preko puta na drugoj obali naziru male lepe vikendice, sa privatnim dokovima, gde vlasnici uživaju u kupanju i pecanju.
Što se tiče parkiranja, postoji javni parking koji je besplatan, ali kako raste broj turista, povećava se i gužva. Veliki broj smeštajnih jedinica nudi i obezbeđeno parking mesto za goste.
Centar svih dešavanja na Srebrnom jezeru je šetalište sa velikim brojem kafića, restorana, prodavnica, objekata brze hrane, menjačnica i trafika. Sve se može naći po standardnim cenama.
Takođe, na šetalištu se nalaze i tezge sa igračkama za decu i štandovi sa suvenirima, ukoliko želite da imate uspomenu sa ovog lepog mesta.

Plaža Srebrnog jezera
Plaža Srebrnog jezera je uređena, prekrivena šljunkom i podeljena na dva dela.
Prvi deo je slobodan za posetioce koji mogu ostaviti svoje peškire, dok je drugi deo u sklopu kafića, gde možete iznajmiti komplet ležaljke i suncobran, za šta je naglašeno da je obavezna i konzumacija pića. Preporuka je doći ranije ujutru kako bi zauzeli svoje mesto, jer samih ležaljki nema mnogo.Ako ste ljubitelj prirodne hladovine, možete naći svoj kutak u produžetku plaže na uredno pokošenoj travi, ispod krošnje drveta- Pri ulasku u samo jezero sa plaže, voda je plitka i dubina se postepeno povećava, što je važno roditeljima sa malom decom, veoma pogodna za kupanje i rekreaciju.

Aktivnosti koje nudi ovo turističko mesto – provedite dan što kvalitetnije i upoznajte jezero
Na Srebrnom jezeru ne očekuje Vas samo sunce i voda. Ako među vama ima ljubitelja sporta i rekreacije, na plaži se nalazi i teren za odbojku na pesku. Kako biste što bolje upoznali jezero i videli sve njegove lepote iz nekog drugog ugla, predlažemo vam vožnju pedalinom, sa kojom se lako možete upustiti u istraživanje okoline. Cena iznajmljivanje pedaline na pola sata je 400 rsd, a sat vremena 600 rsd.Na početku šetališta nalazi se mini igraonica za najmlađe posetioce, na otvorenom gde mogu besplatno da se igraju sa svojim vršnjacima i uživaju.Ono što je definitivno omiljeno svim uzrastima je Aqua park, ulaz za odrasle je 400 rsd, a za decu 300 rsd, u kom možete provesti ceo dan.Aqua park se sastoji od dva tobogana, pet bazena različitih dubina, uključujući i dečji bazen. Ležaljke se dodatno plaćaju 100 rsd.Nedaleko parka se nalazi i teren za košarku, kao i kamp za mlade sportiste u sklopu hotela, koji dolaze na pripreme i vredno treniraju.


Restorani i kafići – za svakog po nešto
Na samom šetalistu, kao što smo već pomenuli, ima mnoštvo restorana u kojima možete probati razne srpske specijalitete, meso, sveže spremljenu ribu, morske plodove i sve to zaliti uz čašu nekog dobrog vina. Cene su uglavom slične svuda i standardne.Ukoliko želite da pojedete nešto na brzinu, objekti brze hrane nude daleko povoljnije cene. Takođe, u kafićima su isto niže cene hrane, ali naravno imaju znatno manji izbor. Skoro svaki ugostiteljski objekat ima svoj wi-fi.
Za one koji vole noćni život nije preterano veliki izbor ali ipak vikendom mogu uživati u provodu jer se često organizuju svirke.